Eri alustoja, joita voit hyödyntää tekniikkakokeiluissasi.

Tekniikka- ja tietokoneharrastajien tietopalsta on pienoisen tauon jälkeen taas täällä! Pelaajille, tekniikkaihistelijöille ja koodareille suunnattuja tietoja, uutisia ja muunlaista viihdykettä tulee taas jatkossa hieman tasaisempaan tahtiin, kuin mitä viime aikoina on ollut. Toimitus pahoittelee tätä hiljaiseloa, on vain ollut niin paljon muita kiireitä. Mutta on ollut todella hienoa huomata, miten muu maailma on kehittynyt tässä välissä! E-sports on isompi ilmiö kuin koskaan, koodareille löytyy töitä joka kulmalta ja tekniikka kehittyy sitä vauhtia, että kovemmankin hifistelijän on jopa hieman vaikeaa pysyä kaiken tämän kehityksen kyydissä. Näihin ilmiöihin on myös liittynyt vahvasti harrastuneisuuden kasvun myötä uusien alustojen syntyminen sekä vanhojen kehittyminen niin, että eri asioihin liittyä modaaminen on entistä helpompaa ja sitä harrastetaan huomattavasti enemmän. Aloitetaankin tästä käsittelemällä muutamaa eri alustaa, johon jokainen vähänkään tietotekniikasta jotain ymmärtävä voi alkaa tekemään omia kokeilujaan.

WordPress

WordPress (c)
Jokainen varmasti tuntee WordPressin logon

Kun puhutaan nettialustoista, on WordPress aivan pakko tuoda esille. Onhan se kuitenkin nykyään yksi ehdottomasti suosituimmista ja käytetyimmistä alustoista ja se on omalla nerokkaalla tavalla tuonut kehittämisen ja tietotekniikan todella helposti ymmärrettäväksi tavan tallaajallekkin. Kuka tahansa, joka jaksaa opiskella aihetta muutaman tunnin, saa luotua itsellensä todella näyttävät ja toimivat WordPress-sivut muutamassa tunnissa ja niiden päivittäminen on aivan naurettavan helppoa. Ymmärrettävästi monet alan ammattilaiset eivät pidä WordPressistä ollenkaan, sillä se vie heiltä töitä eikä ole niin tekniikkakarkkia, kuin itse alusta loppuun suunnitellut ja koodatut sivut. Mutta tavalliselle ihmisille esimerkiksi omat kotisivut ovat kuitenkin sen verran ”tavallinen” asia, että tuskimpa hirveän moni edes tarvitsee niistä minkäänlaista teknistä taidonnäytettä. Riittää, että halutut asiat löytyvät sivustolta ja että ne ovat helposti löydettävissä, helppokäyttöiset sekä selkeät.

Liferay Portal

Liferay
Liferay-logo (c)

Nyt mennäänkin jo hieman pitemmälle ja alueelle, jossa teknistä osaamista aletaan jo tarvita. Kuitenkaan ei mitenkään ”yliopiston tohtoritutkinnon” verran, vaan normaalilla harrastuneisuudella pääsee Liferayta käsitellessä jo varsin pitkälle. Vaan mikä ihme on liferay? Wikipedia tarjoaa aiheesta seuraavanlaista tietoa:

”Liferay Portal on nettialusta, joka tukee yleisimpiä nettisivujen ja portaalien kehitykseen tarvittavia ominaisuuksia. Liferay sisältää sisäänrakennetun sisällönhallintajärjestelmän, joka sallii käyttäjien kehittää nettisivuja ja portaaleita kokoamalla yhteen teemoja, sivuja, portletteja/liitännäisiä ja yleisen navigoinnin.[4] Liferayta kuvaillaan joskus sanoilla ”content management framework” tai ”web application framework”. Liferay tukee eri ohjelmointikielillä tehtyjä liitännäisiä (esimerkiksi PHP ja Ruby).[5]” 

Tekniikkaa ymmärtäville tämä varmasti aukeaa, enkä lähdekkään sitä sen enempää avaamaan, sillä asiasta enempää tietämättömälle suosittelen aluksi opettelemaan esimerkiksi Javan alkeet, ja sitten paneutumaan asiaan enemmän. Tottakai kaikella kunnioituksella. 🙂

VR
Virtual Reality lasit testissä

OSVR

OSVR eli open source virtual reality on mm. Razerin alulle panema projekti, jossa halutaan luoda avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalitodellisuusjärjestelmä, jota jokainen alan harrastaja voi muokata haluamakseen. VR eli virtual reality on yksi 2010-luvun nousevista ja hienoimmista teknisista asioista, jossa on mielestäni aivan älyttömän kova potentiaali. Jos tekijöitä löytyy vain tarpeeksi ja halukkaita vapaaehtoisia devaajia riittää kehittämään tätä projektia tarpeeksi pitkälle, uskon että meillä on jo muutaman vuoden sisään todella kattava valikoima sovelluksia ja asioita, joita virtual realitya hyödyntämällä voidaan toteuttaa. Tähän asti nämä asiat ovat lähinnä rajoittuneet näyttäviin demoihin ja pieniin peleihin, mutta tällä saralla potentiaalia löytyy vaikka mihin niin koulutustarpeista viihtymiseen kuin opetuksesta ongelmanratkaisuun. Vaikka todellinen maailma on tottakai se tärkein asia ja meidän pitää kehittyä normaalissa elämässämme, on virtuaalisen todellisuuden asettamat mahdollisuudet kyllä ihan pirun siistejä!