Miksi ”streamaus” on nykyään niin suosittua?


Streamaus tai striimaus, myös suoratoisto on nimensä mukaisesti sitä, että silloin ladataan tai siirretään tiedostoa, ja katsotaan sitä heti. Hyvänä esimerkkinä tästä on live-lähetykset, jotka ovat eräänlaista striimausta. Myös nettitv:n katselu on striimausta, jos lähetys tulee suorana telkkarista samalla kuin sitä katsoo netistä

Striimaus mahdollistaa paljon, ja siitä alkaa tulemaan enemmän ja enemmän suosittua kokoajan. Striimauksessa on tietynlaista jännitystä mukana – tiedät, että katsot kokoajan livelähetystä, ja pystyt elämään hengessä mukana. On ihan eri asia katsoa jääkiekon MM-kilpailuja näuhoitettuna, kun jo tietää lopputuloksen, versus jos ottelun voi katsoa striimattuna, ja näet kaiken reaaliajassa.

Yksi suosittu syy striimaukseen on myös se, että voit ulkomailla ollessasi katsoa suomalaisia ohjelmia suoraan netti tv: stä, ja vieläpä livenä. Toinen syy suosioon voi olla heikko signaali televisioissa, ja se, ettet halua katsoa niin paljoa mainoksia. Vielä ollaan ainakin siinä tilanteessa, ettei striimatuissa lähetyksissä ole läheskään yhtä paljon mainoksia kuin telkkarissa, ja välillä tuntuu, ettei niitä ole ollenkaan. Eri TV-kanavilla on useita eri alustoja heidän nettipalveluilleen, joista striimauksessa yleisempänä käytetään yleensä HbbTv:tä.

Onko ihmisistä tulleet laiskoja, kun kaikki tehdään netin välityksellä tänä päivänä?
Youtubet, Vimeot ja Wistia kasvattavat suosiotaan, ja useimmille näistä on ainakin ensiksi mainuttu Youtube tuttu. Youtube ei ole suoranainen striimaus kanava, mutta sen suosio on kiistämättä suuri. Mikäli asiaa ei löydy googlesta, se katsomaan youtubesta. Youtubessa erityisesti sellaiset videoit kuten; miten tehdä omenakakku, miten tehdä kaunis meikki-ovat suosittuja videoita, eli kaikenlainen oppiminen ja neuvonta on suosittua. Monet ovat tehneet suuret rahat sillä, että he pelleilevät youtubessa, ja lisäävät näitä videoitaan palveluun. Yhdellä naisella on oma siivouskanava tubessa, eli hän jakaa siivousniksejään youtubessa joka viikko. Vain taivas on rajana mitä netissä voi tehdä, ja ennen kaikkea se, miten netissä voi tehdä rahaa.

Erityisesti nuorten suosima snapchat on videopalvelu itsessään. Snapchatin tarkoituksena on se, että sinne voi ladata videon itsestään, ja tietyn ajan tuttavasi voivat nähdä videon, ja sitten se katoaa.

Snapchat Supacut from Joel Plosz on Vimeo.

Periscope on taas striimauspalvelu, eli periscopella näkyvät videot ovat live-lähetyksiä. Periscopessa voit vaikkapa seurata balettia livenä, katsoa kun joku leipoo, seurata kuinka joku on vuorikiipeilemässä toisella puolella maailmaan, tai käytännössä ihan mitä vain.
Periscope avaa ihmisille ihan uudenlaisen maailman, eikä meidän enää tarvitse matkustaa toiseen maahan, jotta voimme ikäänkuin olla mukana kokemassa jotakin maagista, kuten Niagaran putouksilla seisomista.

Suurin syy streamaus palveluiden ja muiden videotuotanto palveluiden suosioon lienee jo aiemmin mainuttu asia, eli se, ettei kenenkään enää tarvitse matkustaa mihinkään saadakseen olla mukana jossain erikoisemmassa asiassa. Tässä taloustilanteessa ei kaikilla edes ole varaa lähteä minnekään, joten mikä olisikaan sen parempaa, kuin istua kotisohvalla popcorn kulhon kera, ihmettelemässä muiden ihmisten touhua. Ehkä voit jopa valehdella kaverille, että olet itsekin käynyt Eiffelin tornissa sen jälkeen, kun olet ollut mukana live striimaus lähetyksessä, joka tulee juuri kyseisestä paikasta.

Ihmiset kaipaavat jännitystä elämään, ja sitä nämä palvelut tuovat. Kilpailu kuitenkin kasvaa kokoajan, etenkin siis sitä ajatellen, jos itse haluaa rahallisessa mielessä olla mukana ottamassa palan kakusta itselleen. Yllättäen Yhdysvalloista tulee monta suosittua nettitähteä, jotka ovat mitä hulluimmilla ideoillaan päässet julkisuuteen, ja tehneet omaisuuden. Myös Ruotsista tulee yksi maailman ladatuimpia youtube -tähdistä, hänen nimensä on Felix, ja hän tekee live striimausta siitä, kun hän pelailee kauhupelejä, ja juttelee siinä samalla. Kuulemma Felixin reaktiot ovat niin aidot, että lievästi sanottuna monet, tykkäävät häntä seurata.