Teknologia urheilutapahtumissa – 2018 versio

Kuinka teknologiaa voidaan hyödyntää urheilutapahtumissa?

Urheilu on aina kiehtonut ja kiinnostanut ihmistä. Joko tykkäämme olla ns. penkkiurheilijoita, eli suomeksi sanottuna löhöilemme sohvalla ja kritisoimme niiden todellisten urheilijoiden suorituksia. Moni penkkiurheilijoista ovat itse harrastaneet jotakin urheilulajia nuorempana. Sitten on harrasteurheiljoita, ja kilpaurheilijoita. Suurin osa ihmisistä harrastaa kuitenkin jonkunlaista urheilua, tai tuttavallisemmin liikuntaa.

Tulostaulu
Perinteisiä tulostauluja näkee vielä jonkin verran

Miksi urheilu on sitten niin mielenkiintoista? Vastaus tähän on aika yksinkertainen. Ihmistä kiinnostaa urheilu, sillä haluamme kuulua johonkin joukkoon. Tämä on evoluution yksi perusperiaate – katso vaikka eläimiä. Suuri osa elämisistä kuuluvat laumaan, tai suurempaan yhteisöön. On hieno tunne se yhteen kuuluvuuden tunne.

 

Amerikkalainen jalkapallo sponsorointi
Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa liikkuvat isot rahat, joihin mainostajat haluavat päästä käsiksi

Urheilu on muuttunut vuosien varrella paljonkin, ja nykypäivän teknologiaa on tuotu mukaan urheiluun. Maailman suurimpituloiset ihmiset ovat juuri huippu-urheilijoita, mutta suurin osa heidän rahoistaan ei itseasiassa tule kilpailuiden voittamisesta, vaan sponsorirahoista. Yksi maailman suosituimpia lajeja, ja maailman katsotuin ohjelma on Super Bowl, eli jenkkifutis. Jenkkifutis on hyödyntänyt teknologiaa hyvin, ja heillä onkin kova kilpailu siitä, mikä yritys saa mainostaa heidän viestiseinällään mainoskatkolla.

Miksi yritykset haluavat mainostaa näissä tapahtumissa niin kovasti? Kun puhutaan, että Super Bowl on maailman katsotuin urheilu, on sen ns. levikki aika laaja. Useat miljoonat ihmiset näkevät mainoksen. Super Bowl mainoksissa on nähty mm. Pepsi, mikä ei varmasti ole kovin suuri yllätys. Toisaalta kaikki yritykset eivät halua tai voi päästä Super Bowleihin tai Stanley Cup finaaleihin mainostajiksi. Siksi esimerkiksi vedonlyöntiin keskittyneet yritykset saattavat tehdä yhteistyötä yksittäisten urheilijoiden kanssa. Toisaalta voidaan miettiä, onko muihin uhkapeleihin erikoistuneiden yritysten kanssa tehtävät sponsorisopimukset eettisesti kestäviä, vaikka urheilija päättäisi tehdäkin niitä itse ja käyttää rahat perheensä elättämiseen.

Myös meillä Suomessa on alettu hyödyntämään teknologiaa urheilutapahtumissa. Enää ei riitäkään pelkät laitamainokset, vaan viestiseiniä on alettu käyttämään enenevissä määrin. Aika neroa, sillä viestiseinät mahdollistavat sen, että mainostajia voi olla useampia. Ahneutta voisi joku ajatella, mutta tosiasiassa myös yritys hyöytyy viestiseinän käytöstä, sillä viestiseinien vaihtuvat värit vangitsevat katsojan silmän paremmin. Yritys voi myös itse vaihdella värejä, kun taas laitamainokset ovat usein vähän väsyneitä, varsinkaan jos yritys ei muista niitä vaihtaa.

Ihmiset eivät lehtiä samalla tavalla kuin ennen, ja nykyään halutaan tehdä kohdistetumpaa mainontaa. On ehkä helpompaa mainostaa urheilutapahtumassa monistakin syistä. Siellä yritykset voivat näyttää, että hekin kuuluvat sen tietyn urheiluseuran kannattajajoukkoihin. Tämä lisää heti yhteenkuuluvuden tunnetta – asiakkaasta on mukavampi ostaa sellaiselta ihmiseltä, johon voi luottaa. Luottamuksen tunne tulee juurikin siitä yhteenkuuluvuuden tunteesta – jos tuokin kannattaa tätä joukkuetta, on hänen pakko olla hyvä tyyppi!

Kun sitten sen suosikkipelaajan paidassa lukee tietyn yrityksen nimi, sanotaan vaikka, että siinä lukee jonkun videotuontatopalveluita tuottavan yrityksen nimi, on asiakkaan huomio kiinnitetty, etenkin tietysti silloin, jos hän on kohderyhmään, ja tarvitsee videotuotantopalveluita. Jos kuulet selostajan sanovan, miten joku pelaaja käy joka päivä syömässä tietyssä ravintolassa, on tämäkin aika oivaa mainontaa, koska moni haluaa käydä samoissa paikoissa.

Urheilijoilla kun vaan on sitä tiettyä auktoriteettia. Me halutaan olla kuten he.
Koska äänimainonta on hyvin rajallista, on monesti viestiseinät hyvä tapa viestiä kaikkien urheilutapahtumassa olevien ihmisten kanssa. Kannattaa ehkä miettiä jotakin räikeää väriä, joka varmasti pomppaa esiin. Se mitä mainoksilla halutaan, on saada mahdollisimman monien huomio itse mainokseen, eli tässä tapauksessa viestiseinään.

Iso stadion
Isoilla stadioneilla on nykyään usein viestiseiniä


Viestiseinän hyvä puoli on myös se, että se tarjoaa toistoja. Tätä voidaan verrata siihen, että jollakin yrityksellä on vakiopaikka joka keskiviikon lehdessä. Sama mainos joka kerta. Tämä on toistoa, ja pikkuhiljaa lukijat muistavat mainoksen. Lehden huono puoli on se, että ellet aio mainostaa siellä kuin yhden kerran, on siinä aika suuri vaara, ettei kukaan muista sitä mainosta kun sen yhden kerran, kun he sen lukevat. Toisto on avain siihen, että asiakas muistaa sinut silloin, kun hän tarvitsee palveluistasi. Jos mainostaja on vaikkapa rengasliike, on rengasliikkelle tärkeää saada toistoja, sillä renkaiden vaihto on kovin sesonkiluontoista liiketoimintaa. Kun rengasliike on muistanut mainostaa itseään tarpeeksi, ja kun asiakas tarvitsee uudet renkaat ennen talvea, muistaa asiakas silloin rengasliikkeen mainoksen, koska on nähnyt mainoksen pyörivän viestiseinällä koko kesän ajan, jalkapallokentän laidalla.

Mainostajan kannattaa aina kokeilla eri mainostapoja, ja mitata niitä. Viestiseinä mainontaa ovat monet yritykset jo kokeilleet hyvin tuloksin, joten miksipä se ei toimisi myös sinulle?